Sayfalar

Sydney Gezi

Sydney Gezi

Bondi Beach

Bondi Plajı, Sidney
Sidney bembeyaz kumsalları olan çok sayıda irili ufaklı koylar ile çevrelenmiş bir şehir. Sidney’de bulunan 100’e yakın plajların en ünlülerinden olan Bondi Plajı, sörf tutkunlarının en gözde sahili. Şehir merkezine sadece birkaç km uzaklıkta yer alan, Bondi’de yaşam tam bir tatil kasabası atmosferi hissettiriyor.
Plaj, sörf yapan, dalgalara karşı kürek çeken, paten kayan, güneşlenen, flört eden gençlerle dolup taşıyor. Yüksek dalgaların arasında tüm hünerlerini sergileyen yetenekli sörfçüleri izlemek oldukça keyifli. Plaj paralelinde uzayan Campbell Parade üzerinde ise canlı kafeler, oteller, butikler, publar yer alıyor.
Pasifik Okyanusu kıyısında altın rengindeki kumuyla 1 km uzunluğunda yay gibi uzayan Bondi Plajı, 2000 Yaz Olimpiyatları’nda voleybol karşılaşmalarına da ev sahipliği yapmıştı.

2Darling Harbour

Darling Limanı, Sidney
Darling Harbour, Sidney’in en eğlenceli duraklarından birisi. Yüzlerce restoran, kafe ve alışveriş mekanına ev sahipliği yapan Darling Harbour (Darling Limanı), hareketli bir panayır alanına benziyor sanki, şehrin en cıvıl cıvıl çekim alanlarından birisi.
Sidney’in batısında bulunan Darling Limanı’da ünlü Sydney Akvaryumu, Wild Life Sydney Zoo, Ulusal Denizcilik Müzesi, Madame Tussauds Müzesi, Çin Bahçeleri ve Tumbalong Parkı bulunuyor. Sydney Eğlence Merkezi, IMAX Sinemaları, su sporları merkezi, dev fuar merkezi, marina, oteller, çeşitli eğlence mekânları ile kentin canlı ve turistik noktalarından biri.
Sidney’in bu gözde bölgesinin King Street ve Cockle Bay iskelelerinde sıralanan çok sayıdaki restoran, farklı ülke mutfaklarından lezzetlerin keşfedileceği en güzel adreslerden birisi.

3Sydney Opera House

Sydney Opera Binası
Sydney Opera House, hiç kuşkusuz dünyanın en göz alıcı yapılarından birisi. Port Jackson’ın Harbour Bridge ile kesiştiği noktadaki burunda yer alan Sydney Opera Binası, Danimarkalı mimar Jørn Utzon tarafından dizayn edilmiş. Eserin yapımına 1957 yılında başlanmış ve aradan geçen 16 yılın ardından, Sidney ile özdeşleşen bu nefes kesici yapı 1973 yılında tamamlanmış.
20. yüzyılın en önemli mimari eserlerinden biri olarak kabul edilen Sydney Opera Binası, her görkemli yılbaşı kutlamalarında ekranlarımızda yer alıyor. Haziran döneminde kutlanan, coşkulu ses ve büyüleyici ışık şovlarının yapıldığı Avustralya’nın premier festivallerinden Vivid Sydney Festival’ine de ev sahipliği yapıyor.
Her yıl 4,5 milyon insanın ziyaret ettiği Sydney Opera Evi performanslarını ise yılda 1,5 milyondan fazla kişi izliyor. Modern dünyanın harikaları arasında sayılan, dış görünümü denizde süzülen yelkenlileri andıran bina, UNESCO Dünya kültür Mirası Listesinde yer alıyor.

4Sydney Harbour Bridge

Sidney Harbour Bridge
Harbour Bridge, Sidney’in karakterini oluşturan ikonlaşmış tasarımlar arasında yer alıyor. The Rocks ile Sidney’in kuzeyini birleştiren köprü, şehrin en iyi manzaralarının deneyimleneceği yerlerden birisi.
134 metre yüksekliğiyle dünyanın en geniş çelik köprüsü olan Harbour Bridge, kemerleri üzerinden 3 saat süren tırmanış sonrasında görülecek kuşbakışı Sidney şehir manzarası ise eşsiz. Harbour köprüsü üzerinde yer alan yaya yolunun Pylon Lookout yerinde, köprünün inşası hakkında bilgiler sunuluyor. 1400 işçinin çalıştığı 8 yıllık inşaatın sonunda 1932 yılında hizmete açılmış.

5The Rocks

The-Rocks-Sidney
Avustralya doğum yeri olarak tanımlanan The Rocks bölgesi, Sidney’in ilk yerleşimi olması nedeniyle tarihi ve kültürel anlam taşıyor. 1788 yılında Kaptan Arthur Phillip tarafından kurulan ilk beyaz yerleşim alanı olan The Rocks, sömürge dönemi mimarisi ile uyumlu inşa edilen yeni yapıları ile kendine özgün bir kimliğe sahip. Barlar, restoranlar ve Aborjin kültürüne dair hediyelik mağazaların sıralandığı Dar kaldırımlı sokakları ile keşfedilmeyi değer bir yer.
Yaklaşık 30.000 yıl önce Asya’dan adaya göç eden Aborjinlerin ana yurdu olan Avustralya’nın modern tarihi ise, 1788’de İngilizler tarafından bir cezaevi kolonisi olarak kurulması ile başlıyor. Adanın ilk batılı yerlileri 1788’de 8 aylık bir deniz yolculuğu sonrası ilk donanma gemisi ile gelen 750 mahkum ve 250 denizci muhafız.
Bu sürgün kolonisinin suçlu geçmişinin mirası The Rocks bölgesinde yer alan Town Hall’da görülebilir. Opera Binası’nın tam karşısında yer alan, ilk yerleşim yeri The Rocks bölgesinde, 19. Yüzyıldan kalma kalıntılar bulunuyor. Ayrıca, Sydney Gözlemevi, hafta sonu pazarı ve çeşitli sanat galerilerine ev sahipliği yapıyor.

6Taronga Zoo

Taronga-Zoo
Taronga Hayvanat Bahçesi, gördüğüm hayvanat bahçeleri arasında açık ara en güzeli. 28 hektarlık Taronga Zoo ve Featherdale Wildlife Park’ta 2200’den fazla hayvan bulunuyor.
Ülkenin simgesi kanguruları, uyuşuk koalaları, gürültücü ve asabi Tazmanya canavarı gibi Avustralya’ya özgü hayvanların yanında, diğer nesli tükenen nadir hayvanları sağlıklı ve geniş bir ortamda görmek mümkün.
Circular Quay bölgesine bakan nefis manzarasıyla eşsiz bir yer. Şehrin merkezi yerinde, nefis bir manzaraya sahip olan hayvanat bahçesine Circular Quay bölgesinden önce feribot, sonra da teleferik yolculuğuyla gidiliyor.

7Royal Botanic Gardens & The Domain

Sydney-Domain-Sky-Tower
Sidney, bir park ve bahçeler şehridir desek yanlış olmaz. Sydney Opera Binası’nın arka kesiminden kısa bir yürüyüş ile ulaşılabilen Royal Botanic Gardens, iş merkezlerine ev sahipliği yapan gökdelenlerle Sydney Limanı arasında geniş bir alana yayılıyor.
Yiyecek sepetlerini doldurup, sabahtan akşama kadar ailecek eğlenmeyi seven Sidneylileri, botanik bahçelerinde ve parklarda eğlenirken, spor yaparken, top oynarken görmek mümkün.
Ocak aylarında Sydney Festivali’nin de mekânlarından olan park, Güney Pasifik bitkilerinin muhteşem bir koleksiyonunu barındırıyor. Park alanına ilk egzotik bitki ve ağaçlar 1816’da dikilmeye başlanmış. Sydney Harbour kıyısına kadar uzanan ve geniş bir alanı kaplayan park insanların gelip kafa dinlediği bir yer.

8Müze ve Sanat Galerileri

Müzeler ve sanat galerileri, insan, kültür, sanat, tarih gelişim süreci için bir bakış açısı sağlar. Sunulan kültürel zenginlikler, yeri doldurulamaz eşsiz hazinedir. Avustralya müzelerinden her zaman övgüyle söz ederim. Sidney’de, her biri ilgiyle gezilmeyi hak eden 34’ten fazla müze ve sanat galerisi bulunuyor.
Bunlardan biri olan The Art Gallery of New South Wales, 1870’lerde tasarlanmış ve 1909 yılında halka açılmış ve 29.000 adet koleksiyona sahip; Avustralya’da en iyi sanat müzelerinden birisi. Avustralya, Asya , Aborjin ve çağdaş Avrupa sanatının kalıcı koleksiyonlarına yer veriyor.
Sidney Çağdaş Sanatlar Müzesi (Sydney Museum of Contemporary Art) ise çağdaş sanatlara dair, hem Avustralya’dan hem de dünyanın birçok noktasından çağdaş sanat eserlerini barındırıyor.
Avustralya’nın ilk müzesi olan Australian Museum ise bölgenin antropolojik tarihine ışık tutuyor. 1827 yılında kurulan müze, Aborijinler hakkında bir çok bilginin edilebileceği yerlerden birisi. Australian National Maritime Museum, ise ilk koloni gemilerinin modellerini yakından incelenebileceği bir yer.

9Blue Mountains

Blue Mountains, Sidney
Sidney’in 103 km batısında yer alan Blue Mountains, mistik ve vahşi dokusu ile, Avustralya’nın en büyük kanyonu. Okaliptüs ormanları, yeşille gökyüzü mavisinin birbirine karıştığı manzaralar ve nesli tükenen hayvan türlerinin buluştuğu 1.000 km’lik alana yayılan Blue Mountains, 2.000 yılında beri UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.
Aborjin (Avustralya yerlisi) efsanesine göre (Three Sisters), Katoomba kabilesine mensup bu 3 kız kardeş, komşu kabileden 3 oğlana aşık olur. Ama kabile yasaları gereği evlenmelerine izin verilmez. Bunun üzerine 2 kabile arasında savaş başlar. Katoomba kabilesinin büyücüsü, kız kardeşleri korumak için onları geçici olarak taşa çevirir, fakat büyücü savaşta hayatını kaybedince, kız kardeşleri tekrar insana çeviremeden ölür.
Rüzgar erozyonu ile oluşmuş kayalıkların isimleri ise Meehni (922 m), Wimlah (918 m) ve Gunnedoo (906 m). Blue Mountains bölgesi uçsuz bucaksız ormanlarla kaplı ve uzak bölgeleri ultraviyole ışınlarının, atmosferdeki bölgeye özgün partiküllere çarpıp dağılması sonucu mavi renkte görünüyor.