Sayfalar

Bangkok Ulaşım

Bangkok Ulaşım

Uçakla

Suvarnabhumi Havaalanı

2006’da açılan Suvarnabhumi Havaalanı  Bangkok’un 30 km. doğusunda bulunuyor. Hizmete açıldığından bu yana, Suvarnabhumi,  Bangkok’un yolcu trafiği için ana havaalanı halinde; neredeyse bütün uluslararası ve yerel uçuşlar burayı kullanıyor. Tek bir terminali bulunsa da, bu bina çok büyük olduğundan bina içi ulaşımınızın zaman alacağını hesaba katmanızda fayda var.
Suvarnabhumi’den  Bangkok’a ulaşmanın birçok yolu var; bunun en yöntemi Airport Rail Link adı verilen hızlı tren sistemi. Her gün sabah 06.00’dan gece yarısına kadar hizmet veren bu trenlerin iki çeşidi bulunuyor. Suvarnabhumi Havaalanı’ndan her 20-30 dakikada bir kalkan ekspres trenler 150 baht karşılığında sizi başka hiçbir durakta durmadan Makkasan istasyonuna götürecektir.
Şehir merkezinin doğusundaki bölgeye gidecekseniz, 15 dakikada bir kalkan, her durakta duran trenler sizin için daha uygun olabilir. 45 baht ücretli bu trenlerle yaklaşık 30 dakikada varabileceğiniz Phaya Thai istasyonundan BTS Skytrain adı verilen demiryolu sistemine aktarma yapabilirsiniz.  Binmeden önce trenin hangisi olduğunu kontrol etmekte fayda var.
Karayoluyla ulaşım için havaalanının ücretsiz servislerinden biriyle birkaç kilometre uzaklıktaki otobüs terminaline gidip oradan otobüs veya minibüse binebilirsiniz. Buradan  Bangkok’un birçok yerine otobüs bulmanız mümkün. Yalnız trafiğe göre bu otobüslerle yapacağınız yolculuğun 1.5-2 saate kadar çıkabileceğini aklınızda bulundurun. Elbette geceleri yollar boş olduğundan aynı yolu almanız çok daha kısa sürecektir.
Şehre taksiyle girmeyi düşünüyorsanız, sizi limuzin taksi dedikleri araçlara yönlendirmeye çalışan simsarlardan uzak durmanızı öneririz. Eğer “limuzin taksileri” kullanmak istiyorsanız ikinci kattaki gişelerinden bir araç ayırtmanız daha sağlıklı olacaktır. Normal taksiler için havaalanındaki taksi standına gidin; şehre taksiyle ulaşım trafik ve gideceğiniz yere göre 250-500 baht arası tutabiliyor. Eğer yoğunluktan taksi bulamıyorsanız, havaalanın ücretsiz servisleriyle gidebileceğiniz otobüs terminalinde daha fazla taksi bulma şansınız olabilir.

Don Muang Havaalanı

2006’ya kadar  Bangkok’un ana havaalanı işlevini gören Don Muang, Suvarnabhumi havaalanı açıldığından beri yalnızca belirli bölgelerden gelen yurtiçi uçuşlar ve askeri kullanım için kullanılıyor.

Otobüsle

 Bangkok’ta Kuzey (Mo Chit), Güney (Ekkamai) ve Doğu (Sai Tai Taling Chan) Otogarları olarak bilinen üç otogar bulunuyor. Bu otogarlar Tayland içerisinde farklı bölgelere (ya da bu bölgelerden  Bangkok’a) ulaşım hizmeti sunuyor.

Trenle

Tayland’ın dört bir yanından  Bangkok’a devlete ait demiryollarıyla ulaşım mümkün. Bu ulaşımın büyük bir çoğunluğu 1916’da hizmete açılan Hua Lamphong Tren İstasyonu’ndan yapılıyor. Bunun dışında Bangkok Noi olarak da bilinen Thonburi Tren İstasyonu’ndan Kanchanaburi şehrine, Wongwien Yai Tren İstasyonu’ndan ise Maha Chai köyüne erişim sağlanıyor.

Şehir İçi Ulaşım

Otobüs ve Minibüsle

Şehir içi ulaşımınız için en düşük bütçeli çözüm otobüs ve minibüsler olacaktır. Bunların birçok çeşidi bulunuyor. Yeşil minibüsler özel işletiliyor ve genelde otobüslerden daha hızlı ve daha tehlikeli hareket ediyor ve Türkiye’dekilerin aksine sabit ücretle çalışıyor. Kırmızı ve mavi-beyaz otobüsler klimasız ve nispeten düşük ücretlere sahip. Diğer renklerdeki otobüsler klimalı oluyor ve çoğunun ücreti gideceğiniz mesafeye göre değişiyor. Bu otobüslerin ücretleri türüne ve gideceğiniz mesafeye göre 7-25 Baht arasında değişebiliyor.
Dünyanın en büyük otobüs sistemlerinden birine sahip olan  Bangkok’ta neredeyse her yere otobüsle ulaşmak mümkün. Yalnız işaretlendirmelerin çoğu yalnızca Tayca olduğundan bu kompleks sistemde gitmek istediğiniz yere ulaşmak için nereden hangi otobüse binmeniz gerektiğini çıkarmakta zorlanabilirsiniz.
Eğer otobüsleri sık kullanmayı düşünüyorsanız basılı bir otobüs haritası satın almanızda ya da sistemi işleten Bangkok Mass Transit Authority’nin internet sitesinden (www.bmta.com) yapacağınız araştırma doğrultusunda rotanızı belirlemenizde fayda var.
 Bangkok’un kaotik trafiğinin otobüsleri de etkilediğini unutmayın. Ulaşımınızı otobüsle sağlayacaksanız, gideceğiniz yere geç kalmayacağınızdan emin olmak için her zaman fazladan vakit ayırıp erkenden çıkmanızı tavsiye ederiz.

Demiryoluyla

 Bangkok’un trafiğiyle uğraşmak istemiyorsanız, ulaşımınız için şehirdeki birçok demiryolu sistemini kullanabilirsiniz. Bu sistemlerin kapsadığı alan karayolu kadar geniş olmasa da çoğu ihtiyacınızı karşılayacaktır.
 Bangkok metrosu yalnızca Hua Lamphong Tren İstasyonu ile Bang Sue Tren İstasyonu arasında bulunan bir hatta sahip. Bilet ücretleri 15 baht’tan başlıyor ve gidilen mesafeye göre artıyor. Metro hattı tek başına turistlerin ulaşım amaçları için çok faydalı olmasa da Chatuchak Park, Sukhumvit ve Si Liom istasyonlarından Skytrain sistemine geçiş yapılabiliyor.
 Bangkok’taki demiryolu ulaşımının büyük bir bölümü iki hattı bulunan Skytrain adı verilen yükseltilmiş tren sistemiyle sağlanıyor. Özellikle şehir merkezinin büyük bir kısmını kapsayan sistemin ücretleri gidilen mesafeye göre 15 ile 40 baht arasında değişiyor. Eğer bu sistemi sık kullanmayı planlıyorsanız, her bindiğinizde bozuk parayla uğraşmamak için çok kullanımlık kart türlerinden birine yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. Gişelerde İngilizce bilen elemanlar bulunuyor; size bu konuda yardımcı olacaklardır.  Sala Daeng, Asok ve Mo Chit istasyonlarından metroya aktarma yapabilirsiniz.
Airport Rail Link adı verilen sistem aslen Suvarnabhumi Havaalanı ile şehir arasındaki ulaşımı sağlamak amacıyla kurulmuş olsa da, iki nokta arasında bulunan, şehrin doğu kısmının bazı bölgelerini kapsayan istasyonlarda duran şehir hattı trenlerine de ev sahipliği yapıyor. Ekspres trenlerin aksine, bu trenler şehrin birçok noktasında durduğundan şehir içi ulaşım için de, eğer bu bölgede işiniz varsa, oldukça faydalı olabiliyor.

Taksiyle

 Bangkok’ta taksi adı altında sınıflandırabilecek çeşitli hizmetler mevcut. Alışılmış taksimetreli otomobiller, tuk tuk adı verilen Bangkok’a özgü taşıtlar, limuzin taksi adı verilen araçlar ve hatta motosiklet taksiler bulmak mümkün.
Taksileri kullanacaksanız her zaman aklınızda bulundurmanız gereken bir şey var; şoförlerin Bangkok’un yerlisi olmadığınızı anlaması zor değil. Turist olmanız da sizden fazla para kazanabilecekleri anlamına geliyor. Kazıklanmamak için araca binerken gideceğiniz yeri ve taksimetrenin açılmasını istediğinizi açıkça belirtin. Eğer şoför taksimetreyi açmamakta ısrar ediyorsa binmişseniz bile aracı durdurup inebilirsiniz. Aksi halde normal ücretin çok daha fazlası sizden talep edilebilir. Bu durum özellikle oteller ve turistik mekânların dışında park halinde olan taksilerde sıkça karşılaşabileceğiniz bir sorun. Böyle bir urumda kalma ihtimalinizi düşürmek için bu taksilerden ziyade hareket halinde olanları durdurmak, ya da bölgeden biraz uzağa yürüyüp orada taksi bulmak faydalı olacaktır.
Bu noktalara dikkat ettiğiniz sürece Bangkok taksilerini güvenilir bir şekilde kullanabilirsiniz. Yalnız çoğu taksicinin İngilizce bilmediğini unutmayın. Gideceğiniz yerin Tayca ismini düzgün bir şekilde okumayı öğrenmeniz ya da Tayca’da bir kâğıda yazdırıp taksiciye vermeniz işinize yarayacaktır. Şoförle iletişim kurmakta sıkıntı çekerseniz telefonunuzla otelinizi arayıp danışma elemanlarından yardım da alabilirsiniz. Taksimetre ücreti 35 Baht’tan açılıyor ve genelde şehir merkezi içerisindeki kullanım 100 Baht’tan aza mal oluyor.
Tuk tuk adı verilen üç tekerlekli araçlar da Bangkok’ta taksi işlevi görüyor. Bunları kullanmak konusunda dikkatli olun; sürücülerin birçoğu sizi anlaşmalı oldukları mekânlara götürmeye çalışacaktır. Fiyatları da normalde taksi ücretlerinden biraz daha düşük olması gerekmesine rağmen normalin çok üzerinde ücret talep etme ihtimalleri yüksek. Tuk tuk’ları kullanacaksanız, binmeden önce nereye gideceğinizi ısrarlı bir biçimde belirtin ve fiyatta anlaşın. Aksi takdirde kendinizi bütün gün bir dükkândan diğerine götürülürken bulabilir, sonunda kurtulduğunuzda da şişirilmiş bir ücret vermeniz gerekebilir.
Bu ulaşım yöntemlerinin Bangkok’un karışık trafiğine tabi olacağını unutmayın. Trafik açık değilse yolculuk için uzun bir süreyi gözden çıkarmaya hazır olun. Eğer gideceğiniz yol kısa değilse trafiğin açık görünmesine güvenmeyip fazla zaman ayırarak geç kalmayacağınızı mümkün olduğunca garantiye almanızı tavsiye ederiz.
Bangkok’ta ayrıca motosiklet taksiler bulunuyor. Bu araçları sürücülerinin giydiği dikkat çekici canlı renkli giysilerden tanıyabilirsiniz. Şoförler Bangkok’un trafiği arasından yollarını bulmak için çok tehlikeli hareket ediyor. Can güvenliğinize önem veriyorsanız bu araçlara binmemenizi tavsiye ederiz. Başka alternatifiniz yoksa veya heyecan arayışı içerisindeyseniz ve binmeye karar verirseniz, sürücünün size kask sağlama yükümlülüğü olduğunu unutmayın ve kasksız binmeyi asla kabul etmeyin.

Suyoluyla

 Bangkok’ta bulunan kanal ve nehirler üzerindeki vapur seferleri değişik bir ulaşım alternatifi sunuyor. Bu hatları kullanırken şehri değişik bir açıdan görerek gezebileceğiniz gibi, trafik sıkışıklığından bağımsız hareket ediyor olmanın pratik faydalarını da yaşayabilirsiniz.  Bu vapurların ücretleri 9-22 Baht arasında değişebiliyor. Vapur hatlarının dışında bir de su taksileri bulunuyor. Herhangi bir limandan binebileceğiniz bu taksiler sizi istediğiniz yere götürüyor ama fiyatları oldukça yüksek.