Saraybosna Yemek
Saraybosna Yemek
Saraybosna’da Ne Yenir?
Cevapi: Izgara
et, soğan ve ekmekten oluşan cevapi bir yemek çeşididir. Saraybosna
usulü köfte olarak tanımlanabilir. Tekirdağ köftesine benzeyen bu yemek
metal tabaklarda, yağlı ekmek üstüne ve bol olarak servis edilir. Köfte
fiyatı 100 gram için ortalama 3 Bosna Markı’dır.
Pita:
Yöresel Saraybosna yemeklerinin en popüler olanlarındandır. Bir hamur
işi çeşidi olan pita içerisine peynir, ıspanak, patates, bal kabağı gibi
farklı malzemeler konulabilir. Yuvarlak ya da düz şekilde hazırlanır.
Yanında ayran içilmesi tavsiye edilir. Yerel fast food olarak bilinen
pita hemen her yerde uygun fiyata bulunabilir.
Boşnak Böreği: Saraybosna’ya
gelince tadılması gereken lezzetlerden bir diğeri de Boşnak böreğidir.
Peynirli, kıymalı, patatesli ve ıspanaklı çeşitleri bulunan bu börek
birçok yerde günün her saatinde bulunur. Özellikle kahvaltı için oldukça
aranan bir seçenektir. Yanında ayran ile servis edilir.
Klepe:
İtalyan ravolisine benzeyen bir yemektir. Eskiden fakir ailelerin ana
yemeği olarak bilinse de günümüzde yöresel lezzetler arasına girmiş ve
popüler olmuş bir yemek çeşididir. Küçük hamur işi parçalarının kıyma,
soğan, tuz ve biber harcı ile doldurulması ile hazırlanmaktadır. Servis
edilirken tercihe göre üstüne sarımsaklı yoğurt da konulabilmektedir.
Bey Çorbası:
(Begova Çorba) Yöresel Saraybosna yemekleri arasında en ünlü olan çorba
çeşididir. İçerisinde tavuk, havuç, maydanoz, limon suyu, biber ve tuz
bulunmaktadır.
Soğan Dolma:
Dolma ve sarma çeşitleri Saraybosna’da sık sık görülebilecek yemek
çeşitlerindendir. Buraya özgü olanı ise soğan dolmasıdır. Soğan tadından
hoşlanmıyorsanız bile bu yöresel lezzeti tatmanızda fayda vardır.
Genellikle yoğurt ile servis edilmektedir.
Bosanski Lonac:
Zengin içeriği ve lezzetli tadı ile bilinen bir yemek çeşididir. Et ve
farklı sebze çeşitleri ile hazırlanır. Kullanılan sebze çeşitleri
arasında karnabahar, patates, domates, havuç, maydanoz, sarımsak ve
biber vardır. Pişirme sürecinde içerisine 1 -2 kaşık beyaz şarap
eklenmektedir. Orijinalinde seramik bir kapta büyük büyük doğranmış et
ve sebzeler yaklaşık 3 – 4 saat pişirilir.
Filovana Paprika (Biber Dolması):
Pirinç ve dolmalık biber ile hazırlanan bir yemektir. Harcı domates,
biber, yumurta, baharat, kıyma gibi şeylerle çeşitlendirilir. Ekmek ya
da patates püresi ile servis edilir. Ayrıca yanında yoğurt ve salata da
sunulur.
Sarma: Türk
yemeği olarak bilinen yaprak sarmasıdır. Harcı pirinç, domates, soğan,
baharat çeşitleri ile lezzetlendirilir. Sıcak servis edilmesi tercih
edilen sarmanın yanında yoğurt da sunulur. Sarmanın ekşi olanının makbul
olduğu düşünülür.
Sis Cevap (Şiş Köfte):
Ünlü Cevabi yemeğinin şişte hazırlanan halidir. Soğan ve baharatlar ile
hazırlanan kıymanın şişte pişirilmesi ile yapılır. Yanında pilav ya da
patates ile servis edilir.
Bamja (Bamya):
Bosna Hersek yemek kültüründeki en önemli sebzelerdendir. Doğu
kültürüne ait olduğu düşünülen bu sebze Saraybosna yöresel
lezzetlerinden mutlaka tatmanız gereken bir çeşittir.
Kalja: Karnabahar ve et ile hazırlanan bir yemek türüdür. Ayrıca içerisinde havuç, sarımsak, maydanoz ve baharat da bulunmaktadır.
Tarhana:
Kurutulmuş tarhana ile hazırlanan bir çorbadır. Bizim mutfağımızda
tarhana tadına benzer bir lezzettir. Farkı içerisinde kullanılan baharat
çeşitleridir.
İşkembe Çorbası: Türk mutfağı ile ortak bir nokta daha işkembe çorbasıdır.
Duvec: Sebze yahnisidir. Güvece benzer bir yemek çeşididir.
Kacamak: Mısır ve patates ile hazırlanan bir sebze yemeğidir.
Livno Peyniri: Livno kasabasında yapılan sarı bir peynir çeşididir.
Pavlaka: Creme Fraiche’ye benzer ekşi kremamsı bir peynir türüdür.
Baklava: Bildiğimiz baklavayı bir de Saraybosna’da denemek de fayda vardır.
Breskvica: Şeftali benzeri bir kurabiyedir.
Hurmasica: Tatlı bir şurup ile hazırlanan hurma tatlısıdır.
Sampita: Marshmallow benzeri, dolgulu bir hamur işi tatlısıdır.