Sayfalar

Saraybosna Yemek

Saraybosna Yemek

Saraybosna Yemek


Saraybosna’da Ne Yenir?

Cevapi: Izgara et, soğan ve ekmekten oluşan cevapi bir yemek çeşididir. Saraybosna usulü köfte olarak tanımlanabilir. Tekirdağ köftesine benzeyen bu yemek metal tabaklarda, yağlı ekmek üstüne ve bol olarak servis edilir. Köfte fiyatı 100 gram için ortalama 3 Bosna Markı’dır.
Pita: Yöresel Saraybosna yemeklerinin en popüler olanlarındandır. Bir hamur işi çeşidi olan pita içerisine peynir, ıspanak, patates, bal kabağı gibi farklı malzemeler konulabilir. Yuvarlak ya da düz şekilde hazırlanır. Yanında ayran içilmesi tavsiye edilir. Yerel fast food olarak bilinen pita hemen her yerde uygun fiyata bulunabilir.
Boşnak Böreği: Saraybosna’ya gelince tadılması gereken lezzetlerden bir diğeri de Boşnak böreğidir. Peynirli, kıymalı, patatesli ve ıspanaklı çeşitleri bulunan bu börek birçok yerde günün her saatinde bulunur. Özellikle kahvaltı için oldukça aranan bir seçenektir. Yanında ayran ile servis edilir.
Klepe: İtalyan ravolisine benzeyen bir yemektir. Eskiden fakir ailelerin ana yemeği olarak bilinse de günümüzde yöresel lezzetler arasına girmiş ve popüler olmuş bir yemek çeşididir. Küçük hamur işi parçalarının kıyma, soğan, tuz ve biber harcı ile doldurulması ile hazırlanmaktadır. Servis edilirken tercihe göre üstüne sarımsaklı yoğurt da konulabilmektedir.
Bey Çorbası: (Begova Çorba) Yöresel Saraybosna yemekleri arasında en ünlü olan çorba çeşididir. İçerisinde tavuk, havuç, maydanoz, limon suyu, biber ve tuz bulunmaktadır.
Soğan Dolma: Dolma ve sarma çeşitleri Saraybosna’da sık sık görülebilecek yemek çeşitlerindendir. Buraya özgü olanı ise soğan dolmasıdır. Soğan tadından hoşlanmıyorsanız bile bu yöresel lezzeti tatmanızda fayda vardır. Genellikle yoğurt ile servis edilmektedir.
Bosanski Lonac: Zengin içeriği ve lezzetli tadı ile bilinen bir yemek çeşididir. Et ve farklı sebze çeşitleri ile hazırlanır. Kullanılan sebze çeşitleri arasında karnabahar, patates, domates, havuç, maydanoz, sarımsak ve biber vardır. Pişirme sürecinde içerisine 1 -2 kaşık beyaz şarap eklenmektedir. Orijinalinde seramik bir kapta büyük büyük doğranmış et ve sebzeler yaklaşık 3 – 4 saat pişirilir.
Filovana Paprika (Biber Dolması): Pirinç ve dolmalık biber ile hazırlanan bir yemektir. Harcı domates, biber, yumurta, baharat, kıyma gibi şeylerle çeşitlendirilir. Ekmek ya da patates püresi ile servis edilir. Ayrıca yanında yoğurt ve salata da sunulur.
Sarma: Türk yemeği olarak bilinen yaprak sarmasıdır. Harcı pirinç, domates, soğan, baharat çeşitleri ile lezzetlendirilir. Sıcak servis edilmesi tercih edilen sarmanın yanında yoğurt da sunulur. Sarmanın ekşi olanının makbul olduğu düşünülür.
Sis Cevap (Şiş Köfte): Ünlü Cevabi yemeğinin şişte hazırlanan halidir. Soğan ve baharatlar ile hazırlanan kıymanın şişte pişirilmesi ile yapılır. Yanında pilav ya da patates ile servis edilir.
Bamja (Bamya): Bosna Hersek yemek kültüründeki en önemli sebzelerdendir. Doğu kültürüne ait olduğu düşünülen bu sebze Saraybosna yöresel lezzetlerinden mutlaka tatmanız gereken bir çeşittir.
Kalja: Karnabahar ve et ile hazırlanan bir yemek türüdür. Ayrıca içerisinde havuç, sarımsak, maydanoz ve baharat da bulunmaktadır.
Tarhana: Kurutulmuş tarhana ile hazırlanan bir çorbadır. Bizim mutfağımızda tarhana tadına benzer bir lezzettir. Farkı içerisinde kullanılan baharat çeşitleridir.
İşkembe Çorbası: Türk mutfağı ile ortak bir nokta daha işkembe çorbasıdır.
Duvec: Sebze yahnisidir. Güvece benzer bir yemek çeşididir.
Kacamak: Mısır ve patates ile hazırlanan bir sebze yemeğidir.
Livno Peyniri: Livno kasabasında yapılan sarı bir peynir çeşididir.
Pavlaka: Creme Fraiche’ye benzer ekşi kremamsı bir peynir türüdür.
Baklava: Bildiğimiz baklavayı bir de Saraybosna’da denemek de fayda vardır.
Breskvica: Şeftali benzeri bir kurabiyedir.
Hurmasica: Tatlı bir şurup ile hazırlanan hurma tatlısıdır.
Sampita: Marshmallow benzeri, dolgulu bir hamur işi tatlısıdır.