Sayfalar

Atina Gezi

Atina Gezi


  • Acropolis ve Müzesi
  • Monastraki
  • Plaka
  • Syntagma Meydanı ( Parlamento Binası )
  • Ermou Caddesi
  • Panathenaic Stadium
Atina, çok aceleniz varsa 1 günde gezilebilecek bir yer. Fakat ben müzeleri gezer detaylı inceleme yaparım diyorsanız bence 2 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Yukarıda belirttiğim yerlerin tümü birbirine yürüyerek 10 dk mesafede yer alıyor. Yani tabanvayla bile hızlı bir Atina turu yapabiliyorsunuz. Bunların haricinde etrafta birçok tarihi kalıntı göreceksiniz.
Atina Otelleri
Otelinizi Akropolis civarında merkezde ayarlarsanız Atina’da çok rahat edersiniz. Ben Airotel Parthenon‘da kaldım ki Akropolis müzesinin tam yanındaydı. Gezilecek yerler olarak yazdığım yerlerin tümüne yürüyerek max 10dk. mesafedeydi. Atina’da kalabileceğiniz oteller için Buraya tıklayabilirsiniz.
Akropolis:
Dünya’nın dört bir yanından Atina’ya gelen turistlerin görmek istediği ilk yer burasıdır. Aynı zamanda Atina’nın simgesi olan bu tepe Antik Yunan şehrinin en önemli simgesidir. Tepede bulunan en ünlü yapı Parthenon tapınağı’dır. Bunun yanında Athena Nike Tapınağı, Erekhtheion ve giriş kapısı Propylaia yı gorebilirsiniz. Akropolis’e çıkmak için epey bir yürümeniz gerekiyor. Özellikle sıcak havalarda bu biraz sıkıntı olabiliyor. Fakat Akropolis tepesinden 360 derece harika bir Atina manzarası izleyebiliyorsunuz. Aynı zamanda Akropolis’in güney girişinde yamaçta Odeon of Herodes Atticus antik tiyatrosunu görebilirsiniz.
Monastraki:
Bu meydana Atina’nın merkezi diyebiliriz. Merkez deyince gözünüzde kocaman bir meydan belirmesin. Ben meydana gittiğimde haritadan 1-2 kere daha bakıp emin olmak istedim.:) Binaların arasında küçük bir boşluk diyebiliriz buraya. Fakat popüleritesi küçüklüğüyle ters orantılı olarak günün her saatinde epey kalabalık bir yer Monastraki. Çeşitli sokak gösterileri ve ellerinde frappe’lerle gençlerin takıldığı bir yer olmuş burası. Frappe deyince, Atina’da herkes elinde bardaklar soğuk kahve içiyor.
Bu arada Monastraki meydanının hemen bir üst sokağında (akropolis tarafı) çok güzel restoranların olduğu bir sokak var. Sokağın adını hatırlamıyorum ama Kuzina diye bir restoranda yemek yedik. Terasında yer bulabilirseniz Akropolis’in gece manzarası eşliğinde harika bir akşam geçirebilirsiniz.
Plaka:
Plaka semti için Atina’nın Asmalımescit’i diyebiliriz. Atina gece hayatı da bu semtte geçiyor genel olarak. Akropolis’in eteklerinde yer alan bu semtteki dar küçük sokaklarda kafeler, restoranlar ve hediyelik eşya mağazalarını bulabilirsiniz. Genel olarak akşamları çok kalabalık oluyor. Muhakkak bir akşamınızda buraya uğrayın ve cıvıltının keyfini çıkarın. Akşam yemeğinizi burada bir restoranda yemenizi tavsiye ederim.
Syntagma:
Syntagma Meydanı Atina’nın en ünlü 2 meydanından biri. Meydan deyince yine Monastraki’de olduğu gibi aklınıza büyük bir yer gelmesin. Meydanda “Ancient Parlament” denen parlamento binası yer alıyor. Her saat başı olan, Parlamento Binasının önündeki askerlerin nöbet değişimini kaçırmayın derim.
Atina Parlament Soldier

Ermou Caddesi :
Bu cadde Monastraki ve Syntagma meydanları arasında yer alıyor. Cadde boyunca bildiğimiz ünlü markaların mağazalarınu bulabilirsiniz. Bunun haricinde bir numarası olduğunu söyleyemeyeceğim 🙂
Ermou
Panathenaic Stadium:
Bu stadyum tarihteki ilk atletizm benzeri yarışların yapıldığı yer. Tarihi milattan önceye dayanan bu stadyumda 1896’da ilk olimpiyat oyunları yapılmış. Bence şehrin en önemli eserlerinden biri burası. Görmeden gelmeyin derim. İçeriye giriş 3 EUR. Detaylı bilgi ve tarihi için Buraya tıklayın..
Yukarıda yazdığım yerler haricinde Atina’da Monastraki ve Akropolis civarlarında ufak tefek tarihi kalıntılara rastlayacaksınız. Geri kalanı yemek içmek ve şehir yaşamı diyebiliriz.
 

ATİNA’DA GEZİLECEK YERLER

Akropolis: Atina’nın tam merkezinde, yüksek tek tepenin tepe başına kurulu tapınak, kale, kalıntılar ve tarih yığını bölge. Atina’da görülmesi gereken yerler listesinin başında bir tarihi hazine. Gündüz gezmesi kadar, gece Monastiraki’deki tavernaların birinde ışıklarını seyrederek uzo yudumlamak da hoş. (Polis bildiğiniz gibi şehir demek, akro da yüksekte olan anlamına geliyormuş) Ayrıca Propylaia (Propylaea) da Akropolis bölgesine giriş kapınız. Görülesi bir eser. Athena Nike Tapınağı, Parthenon, Erekhtheion ve Propylaion da, bu tepede.
Parthenon (Pantehon): Akropolis’teki en önemli yapıdır. Athena’nın uğruna inşa edilmiş, topraklara sahip olan ülkelerce tarih boyunca camii ve kilise olarak da kullanılmış önemli bir yapı. Ne yazık ki birçok parçası dünyadaki birçok güzellik gibi çalınmış ve şu an British Museum‘da. Hikayesini ve turistik bilgileri yazdık, şurada:
Pantheon Tapınağı Bilgiler
Monastiraki ve Plaka: Atina’da Alışveriş, yeme içme ve eğlence merkezi. Trafiğe kapalı alandaki tüm restoranları öneririz. Tren yolu boyunca gözünüze hoş görünen, müziği davet eden tavernalaradan birine oturabilirsiniz. Atina gece hayatının bir kısmı da burada renkleniyor.
Atina_8
National Archaeological Museum: Atina’daki birçok müze arasında en kayda değeri, görülesi olanı.
Syntagma Meydanı (Ana Yasa Meydanı): Atina’nın en önemli meydanıdır ne yazık ki küçücüktür. Parlamentoyu da içeren meydanda saat başı asker nöbet değişimi yapılmaktadır ve izlenesi bir etkinlik olabilir. (Askerlerin eteğindeki 400 pile, şehrin Osmanlı egemenliğindeki 400 yılını simgeler) Meçhul Asker Anıtı da meydanda yer alır.
Panathenaic Stadyumu: Sintagma Meydanı’ndan iki tramvay durağı mesafe ile gidilebilecek bu olağanüstü hipodrom stad 1896’daki ilk olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmıştır. Gündüz ücretli giriş bileti ile girebilir ve audio guide (işitsel rehber) ile dönemin seslerinin canlandırmalarını dinleyebilirsiniz. Ayrıca koltukların dizilişindeki eşitliği ve bazı insanların daha eşit oluşunu da düşünmek lazım. Şehrin en önemli yapılarından diyebiliriz.
Atina_6
Gazi: Atina gece hayatı ve Yunanistan eğlence hayatının kalbi olan bölge özellikle genç ve orta yaş kesime hitap ediyor. Ankara’daki Park Caddesi benzeri kümelenmiş birçok mekana saat 22.30’dan sonra gitmenizi öneririz.
Kolonaki: Syntagma -Sintagma- Meydanının devamında yer alan bulvar, alışveriş ve yürüyüş için keyiflidir. Konsoloslukların sıralandığı caddeyi İstiklal’e benzeterek Taksim’e hakaret etmeyiniz lütfen.
Atina Parkları: Panathenaic Stadium’a tramvayla gittiyseniz meydana yürüyerek dönün ve yeşilin, toprağın, parkların tadını çıkarın deriz.
Atina Limanı: Büyük ölçekli, yürüyüşü keyifli, gemileri izlemesi güzel bir liman Atina Limanı. Öncelikli listede değil ancak vaktiniz varsa deniz kenarı yürüyüş için değerlendirilebilir.
Omonia Meydanı: Şehrin kalabalık ancak nispeten dışında bulunan meydanlarından biri. Önceliğiniz olmasın ancak fazla vakti olan gezginlerin ziyaret etmesi, geçerken Atina Belediye Binasını da görmesi önerimizdir.
Atina_9

ATİNA GECE HAYATI

İki türde genellersek yanlış olmaz. İlki geleneksel Yunan Geceleri ile tavernalar. İkincisi de modern dünyanın emri barlar ve mekanlar. Ancak Yunanistan diskolarında ve barlarında bile geleneksel çizgisini nispeten korumuş ve benzer iki tür eğlenceyi birleştirmiş.
MONASTİRAKİ BÖLGESİ: Atina’nın hemen merkezinde birçok meyhanenin, tavernanın, restoranın ve eğlence yerinin sıralandığı ana cadde. Tarihin ‘tam anlamıyla’ gölgesinde eğlence sunuyor ve yemekleri de ezgileri de bize çok tanıdık. Doyasıya bir gecenin maliyeti de lüks bir mekanda 4 kişilik masada kişi başı 15 Euro civarlarında. (Elbette artabilir, azaltılabilir)
PLAKA: Atina’nın ‘eski şehir’ bölgesi. Monastiraki’nin başlangıcı. Yine birçok taverna, restoran sıralanmış ve oldukça davetkar. Damak tadınıza uygunsa deniz mahsulleri  ve mezelerle kurulmuş bir uzo sofrası öneririz. Şiş kebap da tabii yenir ama kırmızı etin Atina’da bizdekine göre çok geride olduğunu düşünüyoruz, damak sizin, karar sizin.
GAZİ BÖLGESİ: Metro ya da taksi ile gideceğiniz Gazi’de yeni nesil barlar, diskolar, clublar sıralanıyor. Lüks arabalar, şıkır şıkır gençler, son derece bakımlı ve özenli bir kitle burayı eğlencenin zirvesine taşıyor. Mekanlar 21:00 civarlarında da açık olsa da 22:00 civarlarında ufaktan dolmaya, gece yarısında da canlanmaya başlıyor. Yemek sonrası, dans öncesi bildiğiniz cafe gibi oturup sohbet ediyorsunuz. Tavernanın bir modernizasyonu denebilir.
SAHİL KESİMİ: Bizim iki ziyaretimizde de fırsat olmadı gidemedik, büyük mekanlar olduğu belirtilmekte. Turizm information ofislerinden (16:00’a kadar çalışırlar) veya yerel halktan bilgi alın.
Göç Sonuçları Cinsel Hayat: Atina şehri olağanüstü kaçak göç alıyor. Hem Avrupa’nın açılış kapısı oluşu, hem AB üyeliği hem de çoklu deniz kıyıları Yunanistan’ı ve elbette Atina’yı milyonlarca Afrikalı ve Orta Doğulu için umut kapısı yapmış. Birçok siyahi kadın da özellikle hosteller bölgesindeki sokaklarda çok düşük paralara bedenini satıyor hem yerlilere hem turistlere hizmet ediyor. Önermesek de Yunanistan’da seks eğlencesi için küçük kaçamak arayışındakilerin bilgisi olabilir