Selanik Ulaşım
Haydi Selanik Turu Yapmaya, Komşuya
Selanik Yunanistan‘ın ikinci büyük ve çoğunluğun kabulüyle en hareketli şehri. Selanik gezisi yapanların yorumları genelde Selanik’in İzmir’e benzerliğiyle dikkat çekmesi. Baştan söyleyelim Selanik turistik anlamda ilk anda pek fazla şey vadetmiyor, Selanik’te gezilecek yerler v.s. turistik olarak kısıtlı ama Yunanistan rotası çizerken en azından bir gün ayırıp Selanik gezisi yapmak için görmeye değer çünkü öyle ya da böyle Selanik’te yapılacak çok şey var.Ayrıca Selanik tur yapmak dışında bizim gibi ekonomik seyahat edenlere Avrupa yönüne ucuz uçak bileti sunması sebebiyle de bir aktarma noktası. O konudaki detaylı rehberimiz şurada: Selanik üzeri Avrupa
Selanik’te -özellikle günümüzde- Yunan ekonomik krizinin etkilerini hissetmemek imkansız. Binalar, yollar, tabelaları uzun süredir yenilenmemiş. İnsanlarla, özellikle Yunan gençlerle tanıştıkça krizin en çok onları etkilediğini fark ediyorsunuz. Üniversite mezuniyetinde yıllar sonra bile istihdam edilemeyen gençler günlük işlerle geçinmeye çalışıyor. Tanıştığımız ekonomi mezunu bir arkadaş iş bulamadığı için kasabasına geri dönmüş, günlük işler bulabilirse bunlar için Selanik’e gidip geliyordu. Bir diğeri de psikoloji mezunu Yannis şehirde boş bulduğu terk edilmiş bir eve yerleşmiş ve orada yaşıyordu. Selanik’te konaklamak için couchsurfing tercih etmiştik hatta, onla öyle tanıştık. Viranede yaşamasına şaşırmamıza şaşırıp böyle yaşayan çok kişi olduğundan bahsetti. Ülkedeki oldukça gelişmiş anarşist kültürün bir sonucu olsa gerek işgal makul ve yaygın. Yürüyün be! İnsanlar genel olarak devletten ve devletin basiretsizliğinden bıkmış durumdalar.
Selanik önemli bir öğrenci şehri. Bu yüzden Selanik tatilinizi (bizim gibi) yazın yapmak, kentin gerçek hissini yakalamanızı engelleyecektir. Kışın da oldukça soğuk olan kenti gezmek için en ideal zaman baharlar. Özellikle okullar açıldıktan sonra eylül sonu gibi her yerin çok keyifli olduğu söyleniyor. Ağustosta gittiğimizde şehirde yaşayan bütün arkadaşlarımız başka yerlerde tatildeydi ve Selanik neredeyse bomboştu. Eğer siz de yazın gelmeyi düşünüyorsanız şehri gezdikten sonra bizim gibi Halkidiki‘ye geçin, çünkü herkes orada, ama ‘gerçekten herkes’. Gezi notlarımız da şurada:
SELANİK’E NASIL GİDİLİR?
Selanik şehir içi ulaşım notlarımız sayfanın altında. Türkiye’den Selanik’e otobüsle, aracınızla, trenle ya da uçakla gidebilirsiniz. İstanbul’dan otobüsle Selanik oldukça makul bir mesafede ve her an bilet bulmak mümkün. Selanik’e giden otobüs firmalarına yurdışına giden otobüs firmaları sayfamızdan ulaşabilirsiniz. (Ortalama bilet tek yön 110 TL)Aktarmasız olarak İstanbul’dan Selanik’e uçak bileti sadece THY’den alınabilir. Bunun dışında aktarmalı uçuşları ulaşım notlarımızdaki bilet kıyaslama operatörlerinden inceleyebilirsiniz. Kendi kendinize farklı firmalarla Atina üzeri duraklamalı uçuş yapabilirsiniz.
İstanbul’dan trenle Selanik’e yolculuk için TCDD’nin sitesine bakınız. Önereceğimiz yollardan biridir ancak trenlerdeki rötar vakti Yunanistan yolcularımızı çıldırtmakta.
Bunların haricinde mini bir Yunanistan turu yapıyorsanız, Atina‘dan Selanik’e trenle geçmek de mümkün. Trenle Atina’dan Selanik arası gün boyu 5,6 kez sefer var. Gündüz trenleri 5 saat ilâ 6 saat arası sürüyor. Başkentten gece 23:00’da olan sefer keyifli bir gece yolculuğu oluyor ve sabah 05:00 sularında Selanik’e varıyor. Hem gece yolculuğu yapıp konaklama masraflarından tasarruf edersiniz, hem de bizim gibi şanslı olursanız başka gezginlerle tanışıp sabaha kadar içebilirsiniz. Kendi kendinize içmek isterseniz de gardan alacağınız biralar veya yemekli vagonun makul fiyatlı menüsü hizmetinizde.
Ayrıca Selanik için sınırlarımızda otostop da çekebilirsiniz. Bedava, eğlenceli, güvenli ve tanıdık.
Selanik’ten Halkidiki’ye ulaşım için Halkidiki Gezisi sayfamıza tık tık.
SELANİK NOT DEFTERİ
Mümkünse yazın Selanik’e gitmeyin: Şehir yaz aylarında bomboş, herkes Halkidiki‘de ya da başka yerde tatilde. Okulların açık olduğu sonbahar ya da ilkbaharı tercih edin.Yiyin, için: Yunanistan’la mutfağımız çok benzer, yakın tatlara farklı bir dokunuşunu yakalayın mutlaka. Liman şehri olduğu için deniz mahsulleri iyi bir seçenek olur, tabii ki yanında ouzo olmazsa olmaz. Ouzo sevmiyorsanız tavernaların kendi ürettiği şaraplar hem ekonomik hem de lezzetli. Her gittiğimiz yerde mutlaka yaptığımız gibi yerel biraları tatmanızı da öneririz. Ayrıntılı yeme-içme kültürü notlarımız için bkz: Yunan Mutfağı
Selanik Gece hayatı meşhur: Yunan şehirleri arasında en iyi gece hayatına sahip olan yer olduğu söyleniyor. (Adalar dışında) Yayınlanan birçok listede de “en iyi gece hayatı olan şehirler” listesinde hep adı geçiyor Selanik’in. Biz Ağustos ayının azizliğine uğradığımız için mekanlar kapalı ya da boştu. Bizim için de eğlenin, aşağıda da yorumlarınızı yazın.
İnsanlarla kaynaşın: Atina ya da Yunan Adaları kadar turistik bir şehri olmadığı için insanlar yabancılarla tanışmaya daha hevesli. Öğrenci şehri olduğundan da genç yaşta çok insan var. Couchsurfing yapmak iyi bir seçenek olabilir. Üniversite Kamara’ya çok yakın, içinde ve çevresinde birçok insanla tanışabilirsiniz. Özellikle Gezi Direnişi sonrasında Yunanistan’da fiyakamız artmış, biz gittiğimizde herkes geziyi soruyordu, desteklerini iletiyordu.
Hostel az, olanlar güzel: Şehirde iki tane hostel var. Biri eski şehirde bulunan Little Big House, diğeri de şehir merkezin Kamara’ya çok yakın Rent Rooms Thessaloniki. Biz Rent Rooms Thessaloniki’de kaldık, lokasyon, kalite, fiyat olarak oldukça iyi. İçinde bahçeli, güzel bir cafesi de bulunuyor.
Halkidiki’ye gidin: Özellikle yazın Selanik’e gidecekseniz 1,5 saat uzaklıktaki yazlık bölgesi Halkidiki’ye de gidin. Halkidiki gezi notlarımız için; bkz. Halkidiki.
Wifi Keyfini Yaşayın: Selanik’te Neredeyse her cafede ücretsiz wifi var. Fotoğraflarınızı hemen paylaşın, alem görsün. Bizi de ziyaret edip yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Frappe için: Selanik’in en popüler içeceği ne derseniz cevap hiç kuşkusuz Frappe. Yerel olun ve bu soğuk kahveden için.
Her yer kiosk, minimarket: Etrafta yapacağınız alışverişlerin çoğu bu mini marketlerden olacak, çoğu 24 saat açık.
Mekanlarda sigara içilmez yazılsa da içilir: Bizde olduğu gibi sigara yasaları Yunanistan’da da geçerli olmaya başladı ama pek umursandığı söylenemez. Tabii sigara hoş bir şey değil, hiç içmiyorsanız ne ala.