Moskova Ulaşım
Kente Ulaşım
Uçakla
Domodedovo Uluslararası Havaalanı
Moskova’nın en modern, Rusya’nın en büyük havaalanı olarak bilinen Domodedovo Uluslararası Havaalanı, şehrin yaklaşık 34 km. güneyinde bulunuyor. Havaalanından şehre toplu taşıma yoluyla ulaşım tren, otobüs veya marshrutka adı verilen minibüslerle sağlanabiliyor. Bunun dışında araba kiralama veya taksi tutma gibi alternatifler mevcut. Domodedovo ile şehir merkezi arasında taksi ücreti yaklaşık olarak 1700 Ruble tutuyor.
Eğer raylı sistemi kullanmaya karar verirseniz 320 Ruble karşılığında 06.00 ve 24.00 arasında her yarım saatte hareket eden ekspres trenlerden birine binebilirsiniz. Yaklaşık 45 dakika süren bu yolculuğu yapmayı planlıyorsanız aynı terminalden bu yolu 1 saatin üzerinde alan daha yavaş trenlerin de kalktığını aklınızda bulundurmanızda fayda var.
Bir diğer seçenek ise havaalanına daha yakın olan Domodedovskaya metro durağına 06.00 ve 24.00 arasında her 15 dakikada bir kalkan ekspres otobüsler (100 Ruble) veya servislerle (120 Ruble) gidip, gideceğiniz yere metroyla ulaşmak. Bu yolla metro durağına yapacağınız yolculuk 25-30 dakika sürüyor. Ayrıca bu servisler gece yarısından sonra da 40 dakikada bir kalkmaya devam ediyor.
Sheremetyevo Uluslararası Havaalanı
Şehir merkezinin yaklaşık 29 km. kuzeybatısında yer alan Sheremetyevo, Moskova’nın ve Rusya’nın ikinci en büyük havaalanı. Havaalanında bulunan 5 terminal 2 ayrı gruba bölünmüş durumda. Bu gruplar arasında ulaşım için havaalanının ücretsiz servislerini kullanabilirsiniz.
Sheremetyevo, Moskova’nın merkezine yakın olmasına rağmen, havaalanını şehre bağlayan yollar Moskova’nın en yoğun trafiğine sahip olanlar arasında. Dolayısıyla karayolu ile ulaşım trafik sebebiyle saatler sürebiliyor. Yine de ekspres ve normal otobüs, minibüs, taksi ve araba kiralama gibi alternatifler mevcut. Eğer ekonomik bir çözüm arıyorsanız ve trafik sizin için sorun değilse karayoluyla şehrin metrosuna ulaşımınızı 28 Ruble kadar düşük fiyatlara otobüsle sağlayabilirsiniz.
Havaalanından şehre ulaşmanın en kolay yolu 05.30 ile 00.30 arasında yarım saatte bir kalkan Aeroexpress trenleriyle 320 Ruble karşılığında 20 dakikalık bir yolculuk yapmak.
Vnukovo Uluslararası Havaalanı
Moskova’nın hava trafiğinde Sheremetyevo ve Domodedevo kadar büyük bir paya sahip olmasa da, gelişmekte olan Vnukovo havaalanı, şehir merkezinin 30 km güneybatısında yer alıyor. Metroya nispeten yakın olduğundan, otobüs veya minibüsle metroya ulaşmak, gideceğiniz yere metroyla gitmek mümkün. Havaalanından metroya karayoluyla ulaşım normal trafikte yaklaşık 20 dakika sürüyor.
Trafik riskini almak istemiyorsanız, diğer havaalanlarındaki gibi Aeroexpress tren seçeneği mevcut. 06.00’dan gece yarısına kadar her saat başı kalkan bu hızlı trenlerle şehre 35 dakikada ulaşabilirsiniz. Biletlerin ücreti ise standart, 320 Ruble.
Trenle
Trans Sibirya Demiryolu’nun sonunda bulunan Moskova’ya Avrupa ve Orta Asya’nın neredeyse her yerinden trenle ulaşmak mümkün. Her geçen yıl azalan uçak fiyatları ve devlet kontrolü arttıkça, artan tren fiyatlarına rağmen demiryolu Rusların Moskova’ya gitmek ve gelmek için en çok kullandıkları yöntem olmaya devam ediyor. Bu trenler teknolojik açıdan çok gelişmiş olmasalar da, konforlu oldukları söylenebilir.
Moskova’da, hepsi şehir merkezinde bulunan 8’i uzun mesafe trenlere de hizmet eden toplam 9 istasyon bulunuyor.
Kent İçi Ulaşım
Moskova’da görmeniz gereken yerlerin bazıları birbirlerine yürüme mesafesinde veya yürüyüp görmek isteyebileceğiniz caddelerle bağlı. Ama bu kadar büyük bir şehri tam anlamıyla gezebilmek için araç kullanmanız şart. Çeşitli kara ve demiryolu alternatifleri mevcut, ama karayolu kullanırken Moskova’nın trafiğini de hesaba katarak hareket etmek gerekiyor.
Metroyla
12 hattı üzerindeki 180 istasyonuyla Moskova metrosu şehir içi ulaşım için hızı ve fiyatı açısından çok iyi bir seçenek. 28 Ruble karşılığında tek geçişlik bilet alabileceğiniz gibi, 5, 10, 20 ve 60 kullanımlık bilet de satın alabilirsiniz. Bu arada ücret gittiğiniz mesafeye göre değişmiyor; sabit bilet ücreti karşılığında herhangi bir metro istasyonundan gideceğiniz istasyona ulaşabiliyorsunuz.
Metro sabah 05.30 ile gece 01.00 arasında açık. Trenler ise gündüzleri 1-2, geceleri 7-8 dakikada bir kalkıyor. Kesişen hatlar başta biraz kafa karıştırıcı gelebilir, ama her istasyonda bulunan, hem Kiril hem de Latin alfabesi içeren haritalar işinizi kolaylaştıracaktır. Yalnız istasyonlarının isimlerinin giriş-çıkış, trene gidiş gibi bilgilerin yer aldığı tabelalar yalnızca Rusça olduğundan, sözlüğünüzü yanınızda bulundurmanız ya da yola çıkmadan önce Kiril alfabesi hakkında temel bilgileri edinmeniz metroda yolunuzu bulmanızı hızlandıracaktır.
Ulaşım için verimli bir yol olmasının yanı sıra, Moskova metrosu aynı zamanda dekoratif ve mimari açıdan dünyanın en zengin metro sistemi kabul ediliyor. Dolayısıyla metrosu olan birçok kentte ulaşımınızı yer altından yapmak, kentte görülmesi gereken birçok yeri kaçırmanıza neden olurken, Moskova için bu durum tam tersi.
Metroyu kullanmak yeterince güvenli ama her metropolde olduğu gibi burada da yankesiciliğe karşı dikkatli olmak gerek. Ayrıca gece geç saatlerde mümkün olduğunca kalabalık vagonları tercih etmeniz elbette daha güvenli olacaktır.
Otobüs, Tramvay ve Troleybüsle
Şehrin neredeyse tamamına otobüs veya troleybüsle ulaşmak mümkün. Biletler genelde metro istasyonlarının ve otobüs duraklarının yakınında bulunan stantlarda 24 Ruble’ye satılıyor. Biletiniz yoksa şoföre ödeme yapmanız da mümkün. Araç içinde alınan biletlerin fiyatları biraz daha yüksek.
Moskova, trafik sorunu yaşayan bir kent. Otobüs ve troleybüs sistemlerinde duraklar arasındaki mesafeler oldukça fazla. Bu sebeplerden dolayı yer üstünden ulaşım, Moskova’da pek iyi bir alternatif değil. Ancak metrodan sıkıldıysanız, zamanınız varsa ve kenti yer üstünden görmek istiyorsanız, bu alternatifi değerlendirebilirsiniz.
Moskova’nın tramvay sistemi artık yerini çoğunlukla metroya bırakmış durumda. Yine de kullanımda olduğu, özellikle en yakın metro istasyonuna ulaşımı hızlandırmak için kullanabileceğiniz yerler var.
Minibüsle
Marshrutka adı verilen minibüsler Türkiye’dekine oldukça benzer bir sistemle işliyor. Bindiğinizde ücreti şoföre veriyorsunuz ve inmek istediğinizde sesleniyorsunuz. Şoförler genelde yabancı dil konuşmadığından bunu Rusça yapmanız gerekiyor. Marshrutkalar diğer “resmi” toplu taşıma araçlarından daha hızlı hareket ediyor genelde, ama trafikten yine de etkileniyorlar elbette.
Taksiyle
Moskova’da taksiye binecekseniz dikkatli olmanız gerekiyor. Öncelikle Moskovalılar için “taksi tutmak” kavramının farklı bir anlama sahip olduğunu belirtelim. Moskova yollarında karşınıza çıkan her otomobil potansiyel bir “taksi”. Yol kenarında elinizi kaldırdığınızda yasal veya korsan taksiler olsun, özel araçlar olsun, geçen her arabanın durma ihtimali var. Burada sürücülerin “taksi” bekleyen yayaların önünde durup, bir fiyatta anlaşıldıktan sonra onları istedikleri yere götürmeleri alışılmış bir uygulama. Öyle ki, bu uygulama resmi taksilerden daha ucuza geldiğinden şehrin yerlileri arasında daha sık tercih ediliyor.
Elbette bu özellikle geceleri, güvenlik konusunda zayıf bir ulaşım biçimi. Ama bir yandan istediğiniz yere giderken bir yandan da şehrin yerlileriyle vakit geçirmeyi ilgi çekici bulanlardansanız kesinlikle denemek isteyebileceğiniz bir yöntem. Tabii bunu başarmak için çok basit seviyede de olsa Rusça iletişim kurabilmeniz gerekecek.
Moskova’da resmi taksi fiyatları, şirketlere göre değişkenlik gösterebiliyor. Ortalama olarak ilk yarım saat için 150 Ruble ve sonraki her dakika için 5 Ruble veriyorsunuz.